Windows 10 Start button issues

I’ve been running Windows 10 for a while now and three times I found myself unable to use the start button.  You’ll find posts out there (here and here) that tell you how to solve it but none of them worked for me.  Most of them tell you to run this command

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

This didn’t work for me but I noticed some useful log entries;

Log Name:      Application
Source:        ESENT
Date:          10/8/2015 6:44:28 PM
Event ID:      465
Task Category: Logging/Recovery
Level:         Error
Keywords:      Classic
User:          N/A
Computer:      mycomputer
Description:
svchost (2912) TILEREPOSITORYS-1-5-21-2006320391-4280721843-3913522910-2277: Corruption was detected during soft recovery in logfile C:\Users\me\AppData\Local\TileDataLayer\Database\EDB.log. The failing checksum record is located at position END. Data not matching the log-file fill pattern first appeared in sector 102 (0x00000066). This logfile has been damaged and is unusable.

What this tells me is the log file is corrupt.  Rename the Database directory and then run the command listed above.  This will restore the menu and the apps that you’ve already installed but you’ll notice the non windows store apps aren’t there.  Not to worry.  Just reboot and you’ll be fine.

Let me know if this helps.

John Rizzo

Technology, problem solving, learning, business, society and where those things intersect is what I am always thinking about. From my hobbies to my profession I attempt to combine those interests in a way that makes the sum greater than the whole. Find out more about me at linkedin, http://www.linkedin.com/in/johnrizzo1.

You may also like...